به گزارش خبرنگار خودروکار، هفته اول اردیبهشت ماه بود که موضوع ساماندهی بازار خودرو توسط بهارستانیها مطرح و مقرر شد این طرح بر اساس طرح دو فوریتی در مجلس بررسی شود. حالا اما خردادماه هم از نیمه گذشته و در آستانه دوماهه شدن این طرح، هنوز نه رضایت وزیر گرفته شده و نه سماجت مجلس بر اجرای این طرح مشاهده می شود. انگار هنوز هم فرصت هست تا فشارها بر مصرف کنندگان و بازار خودرو که هر روز دستخوش یک تصمیم می شود، بیشتر شود تا شاید در وقت اضافه تصمیمی برای این بازار گرفته شود.
در این میان البته نمایندگانی از کمیسیون صنایع و معادن مجلس بوده اند که مسرانه طرح یک فوریتی ساماندهی بازار را پیش گرفته اند، اما هنوز خبری از رضایت وزیر صنعت، معدن و تجارت به گوش نرسیده و حتی حدود 10 روز گذشته محمد شریعتمداری با حضورش در مجلس با اجرای این طرح مخالفت کرده اما نمایندگان کمیسیون صنایع همچنان بر اجرای این طرح پافشاری میکنند.
این روزها که بازار خودرو دستخوش تصمیمات بین المللی و داخلی در کشور است، بیش از هر زمان دیگری، به ساماندهی و مراقبت بازار نیاز دارد. بازاری که تولید خودروهایش، نظارت بر واردات مدل و نوع خودروهایش دولتی است، پس باید نظارتش هم دولتی باشد.
گرچه همواره نقدهای زیادی به اداره کردن بازار از سوی دولت وجود دارد و گفته می شود که باید بازار تعیین کننده قیمت باشد نه قیمت گذاری دستوری، اما طی ماه های گذشته قیمت خودرو چه داخلی و چه وارداتی آن چنان با افزایش قیمت همراه بوده که حتی خودروهای داخلی زیر45 میلیون تومان نیز به جز دو یا سه مدل خودرو دیگر پایشان را از مرز 50 میلیون تومان فراتر گذاشته اند، در حالی که نه امکانات و نه آپشن جدیدی به آن ها اضافه شده، بلکه قیمت این خودروها به صورت حبابی افزایش یافته است.
در همین شرایط بازار خودروهای وارداتی نیز با افزایش قیمت 50 درصدی هم مسیر شدهاند و اکثر خریداران این بازار را به عنوان بازار سرمایه انتخاب کرده اند. چرا که فعالان بازار خودرو بعضا اعلام کرده اند که برخی سرمایه گذاران حتی ملک خود را به بهانه افزایش قیمت خودرو فروخته و با آن در بازار خودرو سرمایه گذاری کرده اند و همین افراد هستند که بیشترین تشنج را به بازار وارد می کنند.از این رو باید نظارت بر بازار جدیتر شود تا بلایی که بر سر بازار مسکن و سکه آمد، بر سر خودرو نیاید.
تجربه تلخ نظارت دولتی تکرار نشود
البته نظارت دولت بر بازار خودرو چندان تجربه خوشایندی برای بازار ندارد، چرا که ایجاد شورای رقابت و نظارت بر قیمت خودرو از سال 86، رفته رفته باعث افزایش قیمت خودرو شد تا کاهش و تثبیت قیمت ها. به گونه ای که هدف از تشکیل این شورا نظارت بر قیمت بازار و جلوگیری از افزایش بی رویه و فصلی قیمتها بود، اما با این حال قیمت خودرو میان آنچه کارخانه اعلام می کرد تا آنچه در بازار به دست مشتری میرسید همواره با اختلاف قیمت همراه بود که البته در این باره نه بازرسی بود و نه جریمه ای که دست دلالان را از دلالی خودرو کوتاه کند.
حال که شوارای رقابت مدتی است در سکوت و به اصطلاح استراحت نشسته است، تعداد خودروهای کمتر از 45 میلیون تومانی که روزی لیستی بلند بالا بود، به لیستی محدود به چند مدل خودرو داخلی محدود شده است که آن هم اگر جا داشت از این لیست خارج و به جمع خودروهای 50 میلیون تومانی می پیوست؛ اما در حال حاضر نه تیبا و نه پراید و نه ساینا توان رسیدن به 50 میلیون تومان را ندارند.
به گفته برخی فعالان و صاحبنظران بازار خودرو، بخشی از افزایش قیمت و نامتعادلی بازار در روزهای اخیر، اعلام خبر افزایش و تعیین قیمت از سوی شورای رقابت بود که همین امر باعث شد تا برخی فروشندگان قیمت های خود را افزایش دهند. به گونه ای که شورای رقابت اعلام کرد تا 15 خرداد ماه قیمت جدید خودروهای کمتر از 45 میلیون تومان اعلام می شود که البته هنوز نه شورای قابت خبری است و نه قیمت نظارتی.
طرحی نو اما کهنه
اکنون نزدیک 50 روز از اعلام طرح ساماندهی بازار خودرو گذشته و به نظر میرسد یا این طرح در مسیر فراموشی است و یا اینکه قدرت خودروسازان آنچنان بالا است که فرصتی برای حضور ناظر بر این بازار داده نمی شود.
اما در رابطه با زمان اجرای این طرح و چگونگی مراحل اجرای آن و بر اساس پیگیریهای خودروکار، نمایندگان مجلس خبری قطعی از چگونگی اجرای این طرح نداده اند به گونه ای که ولی ملکی- عضو کمیسیون صنایع مجلس شواری اسلامی- به خبرنگار خودروکار می گوید:« مجلس از روز یکشنبه کار خود را آغاز می کند و فعلا خودرو بررسی نمی شود». اما سعید باستانی- سخنگوی کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی به خبرنگار خودروکار می گوید:« ساماندهی بازار خودرو از سوی مجلس در هفته آتی تصمیم گیری می شود».
به گزارش خبرنگار خودروکار، گرچه این امیدواری وجود دارد که مجلس طی هفته آینده بازار خودرو را ساماندهی کند، اما اگر این امر به تعویق بیافتد حال و روز بازار خودرو از وضعیت فعلی اش بدتر خواهد شد. البته شاید برخی بر این باور باشند که نباید افزایش قیمت خودرو تا همین سطح نیز پیش می رفت، اما برخی دیگر نیز براین باورند هر زمان مقابل افزایش قیمت گرفته شود، به نفع بازار خواهد بود.
گزاشگر خودروکار؛ نگارمیرکریمی
انتهای پیام/